fredag 4 juli 2008

Då var det klart att jag knep bronset i Bocuse d’Or Europa

Faaan va skönt ! När jag hörde Jonas Lundgren var det en suck av lättnad, jag stod på pallen, om än inte som vinnare så är det ett riktigt bra utgångsläge för Lyon.
foto: JA Sundqvist www.sundqvist.se

Konkurrensen var stenhård det var många bra kockar som verkligen slet för att knipa någon av pallplatserna, men vi nordbor var de som var bäst och det är verkligen kul att dela pallen med mina grannar. En härlig seger för Norden!

Allt kändes bra med presentationerna av rätterna, även om vi blev lite snopet avstyrda från att kunna presentera köttet så som vi ville. Tanken var att genomföra en liten kupp i form av en snabbvisning för domarna. Henrik Norström skulle visa upp köttet för domarna medan det vilade. Detta skulle ske på en bricka som jag och Fredrik slitit med för att få till, med nedfälld marmor, samekniv, kolsyreis och rykande skeppshultpanna. Dessvärre kom domarna och satte stop för oss precis innan det var dags, inget fick lämna köket innen 8 minuter från servering. Det blev då att välja mellan att hinna lägga upp maten eller att genomföra vår lilla kupp. Valet föll självklart på maten.

Så här såg lammrätten ut.

"Lamm på 5 sätt"

Klicka för större bild

  1. Toppmurkelfylld lammsadelballontine,
  2. Sprödstekt lammbringa,
  3. Späckad lammstek med sommarprimörtoppad kantarellsandwich,
  4. Tryfferad jordärtskocka med lammbräss
  5. Sherrykryddad lammsky med njure.


Fiskrätten däremot kunde serveras som det var tänkt. Glaskuporna var framme, listade och putsade, miniatyrstekpannorna fungerade och vi hade lärt oss mängden brännpasta som skulle användas för att få rätt resultat. Jag blev dock lite nervös när Henrik Norström öste på med brännpasta under dem, det kändes ett tag som om de skulle kunna brinna i all evinnerlighet , men det blev riktigt bra och jag borde ha tänkt på att Henrik själklart kan sånt där.

Jag serverade fisken under en glaskupa som jag, Fredrik och en kille som heter Simon på Konstfack har designat och tillverkat. Jag och Fredrik ritade och funderade på hur de skulle se ut, framförallt knoppen var en svår nöt att knäcka, medan Simon handblåste kupa efter kupa. Fantastiskt trevliga kupor, om än lite otympliga att transportera. Till rätten hade vi även en liten miniatyrstekpanna 7.5cm i diameter med en egen liten brännare under som Fredrik har ritat, man skulle kunna kalla den för en "enplättstrangapanna" dvs ett tranga kök som man kan grädda en plätt i taget på. vi använde dem självklart till en aningen annan typ av gastronomi.

Så här var fiskrätten:

Lax "Nordic Style" 55 grader

Klicka för större bild

Sockersaltad räkspäckad lax med ostron- och havfylld majrova samt pepparrotskryddad romsås, serverad med en spröd toast smaksatt med senap, pilgrimsmussla och rökt sidfläsk.

Plus den här på toppen.




Att tävla i Stavanger har varit ett bra genrep för oss alla, vi har fått känna på hur tungt det är att lasta på och lasta av bilar med all utrustning, råvaror och människor. Det har gett oss en hel del insikter att arbeta med inför Lyon.

Det samma måste även sägas om allt annat material. Fredrik och Ingela tillsammans med resten av Gastronomi Sverige tog allt material på planet över från Stockholm till stavanger 13 kolli 100.5 kg promotionmaterial plus alla glaskuporna som de tog i händerna för att inget skulle kunna gå sönder, tydligen upplät SAS en av toaletterna på planet för att låsa in kuporna i under flighten, så att de verkligen skulle vara säkra, det är service det, en egen flygkupe för mina kupor.

Dagen innan min tävlingsdag var det extra roligt att komma in i mässhallen.
Tydligen hade Lilian från JA Sundqvist tagit fram sina gamla fritidsledartakter och engagerat Ingela i att tapetsera varenda ledig yta med våra affischer, ingen skulle missa att vi var där.

Detsamma gällde tävlingsdagen då syntes det att vi var där med en stor del av läktaren som fyllts med gulblåa heliumballonger för att skapa ett svenskt bollhav i luften och Martin från Gastronomi Sverige kuppade tävlingsarenan och fyllda området runt läktaren med bilder på mig. Även om vi inte var flest så syntes vi i alla fall mest (nåja nästan, det är alltid svårt att slå en arme av norrmän på hemmaplan speciellt när alla har varsin flagga).
Här nedan är en del av gänget som drog lasset på läktaren.


Ingela Stenson Gastronomi Sverige/United Minds, Martin Lindsö Gastronomi Sverige/Carlsberg, Sven Åke Larsson Gastronomi Sverige, Ella Nilsson Svensk köttinformation/Guldsponsor, Fredrik Ekström Gastronomi Sverige/United Minds, Jan Sterner Privata Affärer, Lena Ilkjear tidningen Restauranger och storkök.

Utöver dessa så var det verkligen kul att se alla andra där i blåguldiga sverigetröjor. Menigo (Guldsponsor och grundare) med Marie Håkansson, Owe Brandtfors och gäster samt Arla (Guldsponsor och grundare) med Monica Sander som hade en hel armada av kockar med sig och självklart Sven Gunnar Svensson den verkliga grundaren till Svenska Bocuse d'Or Akademien, som blev omnämnd av självaste Paul Bocuse för sina insatser inom Svensk gastronomisk utveckling. Även han hade fått på sig den blåguldiga Sverige tröjan. Sist men inte minst så var självklart Werners gourmeservice (Silversponsor) på plats med Stefan Carlsson i spetsen.

Tack var er fylldes läktaren med gulblå kämpaglöd och tack var Camilla på Villeroy & Boch (Bronssponsor) så fylldes alla svenskar med champagne mellan varven i V&B champagnemonter.

Men nu är det nya tag som gäller.
Laddning inför Lyon där tävlingsråvarorna är Black Anguskött, norsk torsk, räkor och pilgrimsmusslor och för mig bär nu flyttlasset av mot Stockholm för att kunna starta min träning på hemmafronten.


Tack

Jonas

Inga kommentarer: